منو

صورت‌جلسه‌ی شماره‌ی33 کارگروه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی

زمان و مکان جلسه: ساعت 8:30 تا 11 صبح شنبه مورخ 21/05/1396 سالن جلسات مرکز ملی رقابت

اعضای حاضر در جلسه:آقای داودی عضو شورای رقابت، آقای دکتر رحمتی معاون اقتصادی مرکز ملی رقابت، آقای دکتر مروتی مشاور وزیر نفت، آقای یعقوبی مدیر عملیات بازار بورس کالا، آقای جهرمی مدیر نظارت بر بازار شرکت بورس کالا، خانم احمدی رئیس امور مطالعات و ارزیابی طرح­های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، خانم طهماسبی رئیس امور پشتیبانی طرح‌های شرکت ملی صنایع پتروشیمی، خانم محمودی کارشناس صنایع پایین‌دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، آقای متوسلیان رئیس انجمن ملی صنایع پلیمری، آقای درّ مدیر اجرایی اتحادیه سراسری تامین نیاز پایین‌دستی پتروشیمی، آقای عبدالرزاقی سرپرست فروش داخلی هلدینگ خلیج فارس، آقای رادفر کارشناس انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، آقای نیک سرشت دبیر انجمن همگن‌پلاستیک

 

جلسه 33 ام کارگروه تنظیم بازار محصولات پتروشیمی چندین موضوع را پیش از ورود به دستور جلسه مورد بررسی قرار داد.

1. التهاب و بحران معاملاتی در PET گرید بطری مورد مصرف در صنایع پلاستیک از سوی انجمن این صنایع به واسطه شکایت شرکت صنایع پلاستیک خوزستان بدین صورت مطرح شد که در هفته منتهی به 18 مرداد برای 4576 تن عرضه این محصول، 94,886 تن تقاضا وجود داشته است و مصرف­کننده علاوه بر 10 درصد رقابت قیمتی نتوانسته تناژ مورد نیاز را خریداری نماید. در این خصوص نماینده هلدینگ خلیج فارس عنوان نمود علی رغم رعایت کف عرضه توسط پتروشیمی تندگویان، تعطیلی خط تولید JBF امارات باعث افزایش صادرات به صورت پریفرم به کشورهای عراق، افغانستان و حوزه CIS شده است که این امر افزایش قیمت FOB را نیز به دنبال داشته است. در نهایت بحث شد هلدینگ در صورت امکان هفتگی 5500 تن PET بطری طی یک روز مشخص عرضه کند و سقف قیمت آن نیز برداشته شود. همچنین مقرر شد هلدینگ خلیج فارس در خصوص ارز  مبادلاتی واردات PET نامه­ای خطاب به ریاست کارگروه به منظور پیگیری موضوع ارسال کند

 

2. موضوع دومی که قبل از بررسی موارد دستور جلسه و از سوی دبیر جامعه صنعت کفش ایران مطرح گردید؛ افزایش قیمت پایه و معامله شده دی اتیل هگزانول پتروشیمی اراک در طول سه هفته منتهی به 11 مرداد ماه به دلیل برداشتن سقف تقاضای محصول در بورس بود. جامعه صنعت کفش درخواست کنترل قیمت پایه 2EH توسط NPC و نظم در عرضه آن از سوی پتروشیمی را داشته که در این مورد بحث شد NPC در خصوص قیمت پایه نامه به کارگروه  تنظیم نماید و طرح واردات کالا توسط این انجمن نیز بررسی شود.

3. درادامه نوبت به بررسی بازار پتروشیمی (بند اول دستور جلسه) رسید که طی آن شرایط عرضه و تقاضای استایرن مونومر و شرایط عرضه پلی اتیلن سنگین دورانی توسط پتروشیمی­های شازند و تبریز مورد بحث قرار گرفت

4. در ادامه بررسی آیین­نامه پیشنهادی شرکت ملی صنایع پتروشیمی "موضوع دوم دستور جلسه"،  بندهای 5 و 6 بخش قیمت پایه عرضه در بورس،  به ترتیب  با 6 و 7 رأی از 7 رأی به شرح ذیل تصویب شد:

"بند(5): " قیمت پایه گریدهایی که مشمول دستورالعمل شورای رقابت نیست و NPC نیز قیمت پایه آن را اعلام نمی­کند، قیمت پایه به صورت توافقی توسط فروشنده به بورس کالاو NPC اعلام می­گردد.

"بند(6): " در صورت عدم درج قیمت یک گروه کالا در نشریات بین المللی، تعیین قیمت آن با تأیید دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی توسط عرضه کننده صورت می­پذیرد.

5. در خصوص تعیین کف عرضه محصولات از ابتدای شهریور ماه، کف عرضه­های پیشنهادی برای بازه 4 ماهه توسط NPC ارائه گردید و روی برخی از گریدها بحث شد و مقرر گردید در جلسه آینده پس از بررسی، ارقام کف عرضه نهایی تعیین شود. تنها در مورد اسید ترفتالیک با توجه به درخواست و توضیحات نماینده هلدینگ خلیج فارس مبنی بر عدم الزام به عرضه کف تعیین شده این کالا برای پتروشیمی تندگویان، مصوب شد برای مدت 3 ماه پتروشیمی مذکور کف عرضه تعیین شده (200) را برای اسید ترفتالیک رعایت نموده و پس از آن ضمن اعلام به مصرف­کنندگان دیگر عرضه نکند.

6. پایان جلسه سی وسوم کارگروه به طرح موضوع بررسی افزایش سهم اتحادیه در توزیع مواد اولیه میان تعاونی­ها اختصاص یافت. در این زمینه وضعیت سامانه سایا نیز توسط نمایندگان اتحادیه و بورس کالا مورد بحث قرار گرفت و در نهایت با توجه به عدم شفافیت وضعیت سامانه و عدم حضور رئیس هیأت مدیره در جلسه بررسی و تصمیم­گیری این موضوع به جلسات آتی موکول گردید.